Toggle Menu

Content Starts Terugblik bezoek SETUP ICANN69

Published by Leave a comment

ICANN69 in Hamburg stond al maanden in onze agenda.  We keken er naar uit om met onze newcomer badge bij verschillende vergaderingen domme vragen te stellen. Ook hadden wij zin om de verschillende borrels af lopen. Echter  – door corona – moeten wij het doen  een online conferentie. Hiervoor werden wij gelukkig geholpen door onze vrienden van SIDN. Met hen konden hebben we selectie gemaakt van de sessies die voor ons het meest interessant zouden zijn. Na een week op zoom gehangen te hebben waren onze inzichten.

14 oktober 14:00 – 17.00 GNSO – New gTLD Subsequent Procedures PDP working Group 

Dit was een werkoverleg van de groep die alle zaken bespreekt rondom de nieuwe ronde. Nu hadden wij gehoopt dat we hier alle in’s en out’s zouden horen over hoe de nieuwe aanvraagprocedure zou gaan werken. Helaas bleek dat te opportuun. De sessie ging niet over hoe de nieuwe aanvraag. Het ging wel welk advies de verschillende groepen het bestuur van ICANN geven onder welke randvoorwaarden een andere commissie moet werken om dit bidbook op moet gaan stellen. Twee abstractie lagen terug die

De discussie vlamde het meeste op toen het ging over welke rol ICANN zou moeten nemen rond het modereren van content.  Ook ging het hard tegen hard toen het ging over het wel of niet toestaan van private auctions. Maar was de conclusie van de moderator –zoals vakerwe can discuss this at lengths but at the end of the day we are here to make a policy proposal.

Aan het einde van de vergadering waren alle bezwaren nog niet behandeld en verscheen er een nieuw document met nieuwe data om verder te praten. Deze ICANN wormhole hebben wij maar aan ons voorbij laten gaan.

19 oktober 16.30 – 17.30 ICANN69 Welcom Ceremony 

Bij de welcomes ceremonie hoopte wij op protocol en ceremonie en die kregen wij ook. De voorzitter sprak bemoedigende woorden en de ICANN eerde Ramanou Biaou Honored met de Dr. Tarek Kamel Award voor Capacity Building.  Hier zijn de foto’s

22 oktober 10.30 – 12.00 ICANN Public forum

Het toppunt van democratie of het afvoerputje van alle vragen.  Op de ICANN public forum kan iedereen vragen stellen rond het reilen en zijlen van ICANN aan het bestuur. Op onze vraag “wanneer gaat de nieuwe ronde open om TLD’s te registeren“ kwam een semi-bevredigend antwoord. Namelijk “iedereen die moet weten wanneer de nieuwe TLD ronde open gaat zal dat op tijd weten”. 

Met die woorden vertrouwen we er maar op dat we zullen weten wanneer dit zal maar al met al kijken wij op ICANN69 terug met gemengde gevoelens. 

Het was waardevol om de mensen achter ICANN eens aan het werk te zien maar virtueel blijft het lastig om echt contact te maken.  Wij kijken vooral uit naar een ICANN Forum waar wij een keer live aanwezig kunnen zijn en trots onze newcomer badge te  dragen.
Tags: , Categorised in:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *